Rob van Essen, Ik kom hier nog op terug

Rob van Essen, Ik kom hier nog op terugUitgeverij Atlas Contact

Rob van Essen - (c)Stefaan Temmerman

(c)Stefaan Temmerman

Van Essen_Ik kom hier nog op terug

Met de titel ‘Ik kom hier nog op terug’ wekt Rob van Essen meteen al vertrouwen. Wat nu nog onduidelijk lijkt, wordt straks helder gemaakt. En inderdaad, dit boek zit zo vernuftig in elkaar dat je het na de laatste bladzijde verbluft dichtslaat.

Daar ziet het, als hoofdpersoon Rob Hollander aan zijn verhaal begint, nog niet naar uit. In de jaren tachtig was hij een student filosofie, daarna een ambitieloos journalist met als specialisme zeer onwaarschijnlijke verhalen. Research voor een daarvan doet hem via een tijdmachine in een heel ander verhaal belanden. Het brengt Hollander terug naar zijn studie- en kindertijd waar hij iets wil rechtzetten.

Dan is al duidelijk dat we hier te maken hebben met een zeldzaam rijk boek waarin virtuoos wordt gespeeld met verwachtingen, herinneringen en verwijzingen, met stijl, structuur en thematiek. In de kern gaat het ontroerende en verrassend humoristische ‘Ik kom hier nog op terug’ over het verlangen om de werkelijkheid te beïnvloeden of zelfs naar de hand te zetten. Om dat te bewerkstelligen is overtuigingskracht nodig. En vermogen verbindingen aan te gaan.

Rob Hollander heeft daar moeite mee, maar Rob van Essen kan het als geen ander. Hij voert allesweters en gelovigen op – God, G.B.J. Hiltermann en Jehova’s getuigen. Hij gebruikt James Brown als bruggenbouwer en laat een groep zelfstandig denkende individuen een commune vormen. Hij zet bekrompenheid, nostalgie en futuristische films in. Alles om recht te doen aan een waarheid die maar weinigen onder ogen durven zien: je kunt je verleden niet overdoen. Tijd is een brug die heden en verleden verbindt, meer niet.

Juryrapport Libris Literatuur Prijs 2024, Amsterdam, 11 maart 2024

Lees hier het algemene juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2024

 

LessonUp 2024 #DeZin

Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin.Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het platform LessonUp.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief