hoe werkt de jury?

HOE WERKT DE JURY?

De jury van de Libris Literatuur Prijs kijkt niet naar verkoopcijfers of uitgevers, maar gaat puur af op literaire kwaliteit. De boeken die beoordeeld worden zijn steevast de boeken die in het jaar ervoor verschenen zijn, dus van 1 januari t/m 31 december. De vakjury van 5 personen wordt in het voorjaar geïnstalleerd en heeft dan een jaar de tijd om de boeken te lezen en tot een eindoordeel te komen. De jury komt gemiddeld 10 keer bij elkaar.Uit alle door de uitgevers ingezonden titels worden er 18 voor de zgn. longlist gekozen die eind januari wordt gepubliceerd. In maart worden de 6 beste boeken genomineerd en in mei wordt de winnaar bekend gemaakt. In de tussentijd is dan alweer een nieuwe jury aan het werk voor de prijs van het jaar daarop. De coördinatie berust bij de secretaris van de stichting. 

De jury is volstrekt onafhankelijk en wordt via een zorgvuldige procedure door het bestuur van de eveneens onafhankelijke stichting Literatuur Prijs samengesteld. De leden dienen literair auteur, criticus of literatuurwetenschapper te zijn. De voorzitter is een bekende figuur uit de politiek, het bedrijfsleven of de cultuur. Inmiddels is ook bepaald dat er altijd een Vlaming in de jury zit.

 

 

Tot de juryvoorzitters behoorden o.a. Hans van Mierlo, Erik Jurgens, Arie van der Zwan, Jan Terlouw, Henk van Os, Saskia Stuiveling, Winnie Sorgdrager, Ruud Lubbers, Frits Bolkestein, Wim Duisenberg, Wim Dik, Martijn Sanders, Jeltje van Nieuwenhoven, Herman Tjeenk Willink, Alexander Rinnooy Kan, Ronald Plasterk, Guusje ter Horst, Cox Habbema, Tom de Swaan, Ivo Opstelten, Hans Wijers, Philip Freriks, Robbert Dijkgraaf, Clairy Polak, Paul Witteman, Wim Pijbes, Dick Benschop, Janine van den Ende, Jet Bussemaker, Ionica Smeets, Lilianne Ploumen en Ahmed Aboutaleb. In 2023 staat de jury onder voorzitterschap van Beatrice de Graaf.

De sponsor Libris en het bestuur, op de secretaris na, houden zich het gehele jaar geheel afzijdig van de jury en horen de namen van de genomineerden en van de winnaar eveneens pas op het moment dat dit officieel naar buiten wordt gebracht.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief