Peter Verhelst – Tongkat. Een verhalenbordeel

Zijn naam is Prometheus, de jongen-die-het-vuur-bewaart-achter-zijn-tanden. Hij wordt opgepakt in de hoofdstad en vermoord in de kelders van het politiegebouw. Vlak na zijn dood treedt een winter in die het land jarenlang zal teisteren. Als de koning ook verdwijnt, breekt de revolutie uit.

Veel mensen hebben met de dood van Prometheus te maken. Ulrike, een meisje met veranderdende haren dat zowel de koning als Prometheus heeft gekust. Een kamerjongen van de koning die zich in alle stilte bekwaamt in de kunst van het terrorisme. De Centauren, die half jongen zijn en half motorfiets. De moeder van Prometheus, die in een muur woont. En een jongen die zich terugtrekt op een eiland vol rozen en aardbeien en die zijn teksten aan de poten van trekvogels bindt.

Tongkat bestaat uit verhalen over een stad die onherroepelijk uiteenvalt. De lezer wordt binnengeleid in een bordeel in het donkere hart van die stad, waar de warme lichamen uit woorden bestaan en waar de meisjes die er werken tongkatten worden genoemd…

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief