Nieuwsuur bezoekt de zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2024

Nieuwsuur bezoekt de zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2024

Vijf Nederlanders en één Vlaming zijn genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs voor beste Nederlandstalige roman van het jaar. Het gaat om Cobi van Baars, Sacha Bronwasser, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Frank Nellen en Maud Vanhauwaert.

De jury roemt het niveau van de hedendaagse Nederlandse literatuur. “Er wordt soms gezegd dat de roman het moeilijk heeft”, zegt Joep van Ruiten. “Als je dan deze zes titels leest, kom je tot de ontdekking dat er ook veel goed gaat met de roman.”  Lees hier het volledige juryrapport.

Van Ruiten over de zes genomineerde boeken:

Lees hier het volledige juryrapport.

Meer vrouwen in de literatuur

De thema’s van de Nederlandstalige literatuur zijn zeer gevarieerd en bij vlagen ook actueel, zegt de jury. Zo gaan veel boeken over migratie of klimaat, maar ook over seksuele onderwerpen zoals grensoverschrijdend gedrag of #metoo. “Dat heeft deels te maken met vrouwenemancipatie”, zegt Van Ruiten.

Vroeger domineerden oude witte mannen de literatuurwereld, maar afgelopen jaar zijn veel goede boeken geschreven door vrouwen, concludeert de jury. Sommigen van hen, zoals de voor een Libris genomineerde Maud Vanhauwaert, zijn ook nog eens debutant. “Dat zegt zeker wel dat er iets aan het veranderen is.”

De winnaar ontvangt 50.000 euro en wordt op 13 mei live bekendgemaakt in Nieuwsuur.

Kijk hier hoe de genomineerden vandaag verrast werden. Onder de video staan de samenvattingen van de juryrapporten van de zes genomineerde boeken.

 

De Shortlist – donderdag 14 maart – De Nieuwe Liefde, Amsterdam

Lucas de Man interviewt alle zes genomineerde auteurs; Laurens van de Linde (de Literaire Boyband) verzorgt de muzikale intermezzo’s.

Aanvang 20.00 uur – kaarten via deze link

Nieuwsuur

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief