Frank Nellen, De onzichtbaren

Frank Nellen, De onzichtbarenUitgeverij Hollands Diep

(c)Melanie Marsman

 

‘De onzichtbaren’ van Frank Nellen is een meeslepende, in een sprankelende stijl geschreven roman die een beeld geeft van worstelingen van gewone mensen tijdens een dictatuur, van burgers zonder stem. Dani, Igor en Pavel zijn drie van zulke burgers. Ze groeien ten tijde van de Sovjet-Unie als vrienden in Oekraïne op met de idealen van het communisme. In de jaren die volgen raken ze niet alleen het geloof in een goede toekomst, maar ook elkaar kwijt.

Centraal in deze roman vol rake zinnen staat de fascinatie van Dani voor de bijna Messiaanse Pavel. Als Dani volwassen is en in de keuken van een luxe hotel in Kiev uitzichtloos werk moet verrichten als bordenwasser, komt hij Pavel tijdens een chaotische debatavond weer op het spoor. Zijn vriend blijkt veranderd. En verdwijnt wederom.

Tijdens de daarop volgende zoektocht ontdekt Dani dat Pavel zich bezighoudt met het verzamelen en via een radiozender verspreiden van verzwegen verhalen. Ze voeren zowel Dani als de lezer door heden en verleden en geven een gezicht aan de slachtoffers van een rampzalig politiek bestuur.

‘De onzichtbaren’ legt op zeer overtuigende wijze het leven onder repressieve regimes bloot: de angsten, maar ook de stille tegenstand en weigering zich te midden van een kil bestaan neer te liggen bij een wereld zonder perspectief. Nellen laat met zijn roman zien wat goede kunst vermag: waarheid aan het licht brengen en ons daarmee misschien veranderen.

Juryrapport Libris Literatuur Prijs 2024, Amsterdam, 11 maart 2024

Lees hier het algemene juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2024

Luister hier naar de podcast.

Podcast Frank Nelleman

Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin.Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het platform LessonUp.

LessonUp 2024 #DeZin

 

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief