Esther Gerritsen, Gebied 19

Esther Gerritsen, Gebied 19 Uitgeverij De Geus

(c) Karoly Effenberger

Omslag Esther Gerritsen - gebied19

‘Gebied 19’ van Esther Gerritsen is een bijzonder boek. Het is knap gecomponeerd, soepel geschreven en kent een diepere betekenis die van deze good read een rijk en gelaagd boek maakt. De roman opent à la Kafka met een man die in een absurde situatie terechtgekomen is. De helft van de wereldbevolking, waaronder zijn eigen gezin, is getransporteerd naar een andere planeet. Iedereen lijkt dit normaal te vinden, maar hoofdpersoon Tomas niet. Heeft hij iets gemist? Waar is iedereen? Samen met zijn ook achtergebleven hond Toto gaat hij na wat er is gebeurd.

De titel van het boek verwijst naar een van de verklaringen waar Tomas op stuit. Het ‘gebied 19’ blijkt een stukje in je hersenen te zijn waar binnenkomende beelden nieuw lijken zonder dat te zijn en waarmee een mens zichzelf van alles wijs kan maken.

Hoewel het hele idee van een nieuwe planeet, zoals bij de meeste SF-romans, onvoorstelbaar en gek is, ga je moeiteloos mee in de feiten zoals Gerritsen die opschrijft. Dat komt door haar ongelooflijk soepele, bijna nonchalante vertelwijze. Je leest de roman in één ruk uit, maar blijft achter in gepeins omdat de roman je wijst op wat je dagelijks om je heen ziet. Mensen lopen gebiologeerd achter nieuwe mogelijkheden en oplossingen aan, en gaan daarvoor over hun grenzen heen. Die dubbele laag zit briljant verweven in het verhaal. Hoofdpersoon Tomas blijft als een ongelovige Tomas achter op de oude aarde. Op de nieuwe aarde wacht hem succes en voorspoed, maar hij wil niet vertrekken. Hij blijft trouw aan zijn zichzelf.

Juryrapport Libris Literatuur Prijs 2024, Amsterdam, 11 maart 2024

Lees hier het algemene juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2024

Luister hier naar de podcast.

Podcast Esther Gerritsen Gebied 19

Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin.Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het platform LessonUp.

LessonUp 2024 #DeZin

 

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief