Maud Vanhauwaert, Tosca

Maud Vanhauwaert, Tosca –  Uitgeverij Das Mag

(c) Alexia Leysen

Omslag_Maud Vanhauwaert_Tosca-Regulier_Voor-HR

Maud Vanhauwaert schrijft met ‘Tosca’ een zinderend, uitdagend debuut. De roman neemt je mee op een literaire tocht die slalomt tussen proza en poëzie maar toch te allen tijde spannend en meeslepend blijft. We volgen de drieënveertigjarige May Solovjov, docent Toegepaste Taalkunde en vertaalster die het verhaal van de zeventienjarige Aline Verstraeten probeert te vertellen, nadat ze van haar een zorgwekkend berichtje ontving na een lezing. In een lange brief aan haar uitgever legt May uit waarom ze een jaar lang haar schrijf- en vertaalwerk naast zich neerlegde om zich in de wereld van Aline onder te dompelen.

Aline is erg getroubleerd, en lijkt uit te kijken naar haar nakende dood. In haar poging Aline te doorgronden, te redden zelfs, raakt May in een toxische verhouding verstrengeld met de ongrijpbare jonge vrouw. Hoewel Aline niet geholpen wil worden, en amper spreekt, blijft May peuteren en interpreteren om toch maar haar drang te kunnen zorgen gestild te krijgen.

Het boek is doorspekt met gedichten, maar toch breken die het ritme van de vertelling niet. Integendeel, als lezer blijf je nieuwsgierig naar het volgende stukje van de puzzel op een manier die het moeilijk maakt ‘Tosca’ aan de kant te leggen. Bij ieder nieuw laagje van het boek, blijf je achter met evenveel antwoorden als vragen. Maud Vanhauwaert is in Vlaanderen reeds een gevierd dichter en performer, en schrijft nu een romandebuut dat meteen een schot in de roos is. Het boek zit vernuftig in elkaar, doet de lezer even vaak twijfelen als lachen en houdt gegarandeerd de aandacht vast van eerste tot laatste raak geschreven zin.

 

Juryrapport Libris Literatuur Prijs 2024, Amsterdam, 11 maart 2024

Lees hier het algemene juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2024

 

LessonUp 2024 #DeZin

Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin.Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het platform LessonUp.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief