Cobi van Baars, De onbedoelden

Cobi van Baars, De onbedoeldenUitgeverij Atlas Contact

(c) TradeMark Fotografie

Van Baars De onbedoelden.

De weerbarstige werkelijkheid bestaat uit losse brokken, in ‘De onbedoelden’ laat Cobi van Baars zien hoe daar met literatuur een geheel van is te maken. Ze voert een wij-verteller op, die de lezer getuige laat zijn van versplinterde levens: twee zussen – een tweeling – die zonder van elkaars bestaan te weten, opgroeien bij goedbedoelende adoptieouders.

Aaf is eenentwintig jaar als ze te horen krijgt dat ze kort na haar geboorte is weggehaald bij haar moeder en zus. Waar die moeder is gebleven, is onduidelijk – dat geldt nog meer de biologische vader. Tweelingzus Annemarieke kan worden opgespoord. De puzzelstukken horen onmiskenbaar bij elkaar, maar passen niet meteen. Wat volgt, zijn meeslepend beschreven pogingen tot hereniging van wat uiteen is gerukt.

Het op ware gebeurtenissen gebaseerde ‘De onbedoelden’ is een bij de lezer lang nazinderende roman over verkeerde inschattingen met verstrekkende gevolgen. Van Baars beschrijft op knappe en zeer invoelende wijze hoe kerk en maatschappij in de jaren zestig levens in een door hen gewenste richting hebben geduwd. Minstens zo bijzonder is de subtiele manier waarop ze aandacht schenkt aan de rol die toeval speelt als het gaat om ontwrichting en mogelijk herstel.

‘De onbedoelden’ is niet zomaar een adoptie-verhaal. Van Baars tilt het naar een niveau waar recht wordt gedaan aan opvattingen van vroeger en nu, en aan verschillen en overeenkomsten. Bovenal is ze erin geslaagd een nieuw verband te creëren tussen mensen die ongewild langs elkaar heen leefden en met besef van een gemeenschappelijk verleden en een beetje hulp van buitenaf toch tot elkaar weten te komen.

Juryrapport Libris Literatuur Prijs 2024, Amsterdam, 11 maart 2024

Lees hier het algemene juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2024

 

LessonUp 2024 #DeZin

Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin.Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het platform LessonUp.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief