Nico Dros, Willem die Madoc maakte

Nico Dros, Willem die Madoc maakte – Uitgeverij Van Oorschot

Nico Dros (c) Bart Grietens

In Willem die Madoc maakte voert Nico Dros ons mee naar de vroege middeleeuwen waar een aangespoelde kleuter zich zal ontwikkelen tot een scherpzinnig vrijdenker. Dros slaagt erin om deze wereld van monniken, ridders en zoete lellen, die doortrokken is van angstaanjagend religieus extremisme, volmaakt overtuigend tot leven te brengen. Hij doet dat in een zeldzaam fraai Nederlands, waarbij hij er merkbaar genoegen in schept de lezer te prikkelen met in onbruik geraakte woorden en uitdrukkingen. Welke hedendaagse schrijver durft nog werkwoorden als zwalpen en kneteren te gebruiken en zijn personages arglistig en balsturig te noemen? Dros komt ermee weg zonder dat zijn verhaal ook maar een moment stoffig aandoet. Integendeel, de roman sprankelt van de geestige vondsten en knipoogjes.

Dros presenteert het levensverhaal van zijn held als een raamvertelling met een hedendaags kader, daarmee rekt hij de grenzen van de historische roman slim op en speelt hij een spannend literair spel met de lezer. Die wil de wereld die de schrijver heeft geschapen niet meer verlaten, zo meeslepend zijn de avonturen van Willem, zo fluweelzacht de smaak van de brandewijn, zo heerlijk de geur van in boter zwemmend rundvlees.

Tegelijkertijd krijgt de roman diepgang dankzij de leerzame terzijdes over filosofie, religie, politiek en literatuur. Dat Dros van zijn Willem ondanks diens heldhaftige natuur en edele inborst toch een man met twijfels, angsten en beperkingen weet te maken, met wie je nagelbijtend meeleeft als hij door de zoveelste vijand op de hielen wordt gezeten, tilt deze even erudiete als verslavende avonturenroman ver uit boven de gemiddelde historische roman.

Lees hier het juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022

Luister hier naar de podcast van Willem die Madoc maakte

Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin. Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het kanaal van Beeld & Geluid op het platform LessonUp.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief