Winnaar Libris Literatuur Prijs 2012

De prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman die de auteur A.F.Th. van der Heijden niet had willen schrijven. Met de keuze voorTonio, een requiem voor zijn door een noodlottig ongeluk overleden zoon, bekroonde de vakjury onder leiding van Robbert Dijkgraaf een boek dat vooraf reeds tot de grote favoriet was bestempeld.

Van de roman zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht. De jury roemt de ongeëvenaarde veelstemmigheid ervan: ‘Alle registers die bij dood en rouw horen worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning; van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorafgaande gebeurtenissen ook lijkt’ aldus het juryrapport.

Sinds 1994 is het niet eerder voorgekomen dat de  prestigieuze literaire prijs en de cheque van 50.000 euro niet kon worden overhandigd aan de winnaar in het Amstel hotel in Amsterdam tijdens het traditionele galadiner. De auteur en zijn vrouw kozen er voor de heftige en tegengestelde emoties die met het schrijven en het succes van het boek gepaard zijn gegaan, samen thuis te delen.

Lees het juryrapport

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief