Shortlist 2021

De beste Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2021 zijn door juryvoorzitter Lilianne Ploumen vanavond in Nieuwsuur op NPO2 bekendgemaakt.

De shortlist:

Uit het juryrapport:

“Verbluffend: dat was het jaar van de jury van de Libris Literatuurprijs 2021. Verbluft waren we door de omstandigheden: nooit eerder kreeg een jury zoveel extra gelegenheid om thuis te lezen. De lockdown kluisterde ons aan huis en haard, dus wat is er dan beter dan tweehonderdtien ingezonden romans te moeten, welnee te mógen, lezen? Wij verveelden ons niet, wij vermaakten ons juist enorm en rolden van de ene verrassing in de andere. Zo werd de lockdown pas echt intelligent.

Verbluft waren we ook door de veelzijdigheid van het aanbod. Wat maakten we allemaal mee in de bergen boeken die ons bereikten? Heden, verleden en toekomst kwamen tot ons in uiteenlopende vormen; bekende verhalen kregen verrassende invalshoeken; nieuwe verhalen kwamen erbij, oude en traditionele vertelvormen vonden een bijzondere invulling. De Nederlandstalige literatuur wordt steeds rijker en veelzijdiger.”

Lees hier het volledige juryrapport

Bekijk hier Lilianne Ploumen in de Nieuwsuur-uitzending

Bekijk hier de felicitaties aan de zes auteurs

Naast Lilianne Ploumen(lijsttrekker van de PvdA, oprichter SheDecides) bestaat de vakjury uit Judith Eiselin (auteur en literair recensent van NRC Handelsblad), Johan Fretz (auteur), Maarten Moll (auteur en literair recensent van Het Parool) en Yves T’Sjoen (hoogleraar moderne Nederlandse literatuur, Universiteit Gent).

De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Dit jaar wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2021 op een andere manier bekendgemaakt dan gebruikelijk. In plaats van een feestelijke bijeenkomst in het Amstel Hotel organiseren wij op maandag 10 mei vanaf 20.00 uur in samenwerking met De Nieuwe Liefde een speciale bijeenkomst in Felix Meritis, waarbij alle zes genomineerden nog eens extra in het zonnetje worden gezet. Livestream tickets via De Nieuwe Liefde.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief