Shortlist 2018

Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa, beiden voormalig winnaar van de Libris Literatuur Prijs, behoren tot de zes schrijvers die dit jaar nog kans maken op deze prestigieuze prijs en de bijbehorende 50.000 euro voor de beste Nederlandstalige roman. Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Murat Isik en Arjen van Veelen zijn de andere genomineerden.  

De nominaties werden zojuist bekendgemaakt door juryvoorzitter en oud-winnaar Abdelkader Benali tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam.
Het lezen van de romans bracht de jury over de hele wereld – de auteurs, ook zij die dicht bij huis blijven, zijn rusteloos. “Terwijl in onze samenleving de trend naar binnen is gericht, verbreden de schrijvers onze wereld op meeslepende wijze,” aldus de vakjury.

Shortlist

De zes onderstaande auteurs ontvingen elk 2.500 euro voor hun nominatie:

In Nieuwsuur (NPO 2, 22.00 uur) is vanavond te zien hoe de genomineerde auteurs zelf op hun eigen en op de vijf andere nominaties reageren. Het volledige juryrapport is vandaag vanaf 17.00 uur te lezen.

Uitreiking

De vakjury zal op 7 mei a.s. bekendmaken welke van deze zes romans zij als de beste van het afgelopen jaar beschouwt. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. Naast juryvoorzitter Abdelkader Benali (schrijver en tv-presentator) bestaat de jury uit Hans Bouman (literair criticus van de Volkskrant), Johan De Haes (gewezen redacteur en literair recensent van de VRT), Lotte Jensen (letterkundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) en Judith Uyterlinde (programmamaker en uitgeefdirecteur World Editions Londen/New York).

Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java

Toekomst van de Nederlandstalige literaire roman

Ter gelegenheid van de 25ste Libris Literatuur Prijs verschijnt dit jaar de speciale uitgave Geen verlangen zonder tekort. De toekomst van de Nederlandstalige literaire roman. Onder redactie van Margot Dijkgraaf en Wouter van Gils leverden 28 auteurs uit Nederland en Vlaanderen een bijdrage in de vorm van een column, een essay of een reportage over de vraag hoe die roman zich de komende tijd zal ontwikkelen. 

Deze uitgave zal 14 april a.s. worden gepresenteerd op Independent Bookstore Day, en te koop zijn in de boekhandel.

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief