Patricia de Martelaere – Het onverwachte antwoord

Wie is Godfried H.? Hij is minnaar, vader, echtgenoot, docent, schrijver en schepper van de wereld.

In Het onverwachte antwoord laat Patricia de Martelaere de vrouwen in zijn leven naar hem kijken. Eerst is er Esther, die zijn portret tekent, dan zijn grote liefde Clara, een genetica, die hem de bevruchting van orchideeën uitlegt. En zo gaat het verder, in toenemende heftigheid: Anna, zijn vrouw en psychoanalytica, verdenkt hem van overspel; zijn ex-studente Marina hoort van hem wat Rilke denkt over het schrijverschap; Sybille, zijn minnares, gelooft zonder meer dat ze met God in bed ligt – en dan is er nog de mysterieuze S.

Het onverwachte antwoord gaat over het vergeten van verjaardagen, over de kleur blauw en over de gaten in de kaas. Maar tussen de regels door laat Patricia de Martelaeres vierde roman zich lezen als een intrigerend commentaar op de grote thema’s van het leven: de dood, de liefde, de waarheid en de kunst. Wie zijn de vrouwen rondom Godfried H.? En zijn het wel steeds andere vrouwen? En wat is deze roman?

Een verzameling liefdesverhalen, een detective, een legpuzzel, een ideeënroman, een loflied op de zintuigen? Op deze en andere vragen geeft De Martelaere Het onverwachte antwoord.

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief