Martin Michael Driessen – De pelikaan

De pelikaan is een indrukwekkende parabel over wederzijdse afhankelijkheid van mensen. In hoog tempo volgen de misverstanden in deze ogenschijnlijk lichtvoetige komedie elkaar op. Plaats van handeling is een Joegoslavische stad aan de Adriatische kust, waar Josip Tudjman elke dag een oude kabeltrein een heuvel oprijdt. Op een dag wordt hij afgeperst door de plaatselijke postbode, Andrej. Deze leest stiekem de post en ontdekt dat Josip er al jaren een affaire op na houdt. Wanneer Josip ontdekt wie zijn afperser is, gaat hij Andrej op zijn beurt afpersen. Zo houden de afpersers elkaar in stand, waarbij ze om beurten in de rol van slachtoffer en helper worden gedwongen.

Vriendschap en verraad, schuld en onschuld, heldendom en slachtofferschap. Dit zijn de universele thema’s die De pelikaan op een hoger plan tillen. Driessen laat via zijn personages zien hoe dicht goede bedoelingen en schuld bij elkaar liggen. De complexe verhouding tussen de beide mannen wordt weerspiegeld in de oorlog die in 1995 uitbreekt in Joegoslavië. De kabelbaan krijgt bij het uitbreken van de oorlog een nieuwe functie. Plotseling moeten Andrej en Josip gaan samenwerken om het leven van onschuldige burgers te redden. Uiteindelijk culmineert dit in een briljant opgebouwde reeks gebeurtenissen die de lezer confronteren met complexe morele vraagstukken: wie draagt waaraan schuld en welke conclusies dienen hieraan te worden verbonden?

De pelikaan is een strak gecomponeerde komedie in vijf bedrijven; een tijdloze zedenschets die het menselijk onvermogen met vrolijke spot en mededogen verbeeldt. Het zijn de onverwachte wendingen die dit boek zo sterk maken. Ook de absurdistische ontknoping, waarin het grillige noodlot opnieuw toeslaat, doet de lezer grimlachen. Humor blijkt een effectief wapen om het failliet van menselijke verhoudingen te laten zien.

Lees het volledige juryrapport.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief