Marijke Schermer – Liefde, als dat het is

Wat is liefde? Het is nogal een vraag om te stellen, laat staan om te beantwoorden. Marijke Schermer waagt een poging met de roman Liefde, als dat het is, waarin zij het vijfentwintigjarige huwelijk van Terri en David op de klippen laat lopen.

Terri gaat ervandoor, met een minnaar, maar vooral met zichzelf: eindelijk los van het gezinsverband. David, de goeierd, blijf achter met hun twee puberdochters. Hoe en wanneer is deze crisis begonnen? Schermer ontwart de kluwen van frustraties en verlangens. Wanneer werd passie sleur, interesse onverschilligheid en liefde afkeer?

Via verschillende karakters krijgt de lezer evenveel verschillende perspectieven op relaties voorgeschoteld: de betrouwbaarheid van David, de vrijheidsdrang van Terri, de gereserveerde houding van minnares Sev en de zelfzuchtigheid van minnaar Lucas. En dan is er nog de ontroerende kalverliefde van de ene dochter en de eenzaamheid van de andere. Schermer schakelt soepel van personage naar personage en houdt de vaart erin. Maar tegelijk werpt ze grote vragen op waar de lezer lang bij kan blijven stilstaan: overvalt de liefde ons of moeten we zelf aan de slag? Projecteren we verlangens op anderen? Kun je vrij zijn als je met elkaar verbonden bent? En, kies ik – als lezer – voor Terri of voor David? En wat vertelt die keuze over mijzelf? Wat is belangrijker: trouw of onafhankelijkheid? Wat is erger: verstikking of egoïsme? Schermer blijft onpartijdig en confronteert lezers daardoor met hun eigen – wellicht wankele – liefdesprincipes.

Wat is liefde? Origineel is de vraag niet. Maar Schermer, met al haar frisse flair en prikkelende invalshoeken, weet er met deze roman een origineel en veelzijdig antwoord op te geven.

Lees het volledige juryrapport

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief