Libris Literatuur Prijs 2014 voor La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer

De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman die door de jury onder leiding van Paul Witteman geprezen wordt om de manier waarop de auteur met de lezer een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt.

De jury noemt het boek ‘een belangrijke roman met universele zeggingskracht, die de komende jaren vele nieuwe lezers verdient, ook buiten ons eigen taalgebied. Behalve een ode aan Genua en zijn bewoners, is La Superba in de eerste plaats een indrukwekkende ode aan de verbeelding.’

La Superba stond op de shortlist van zowel de AKO Literatuurprijs als de Vlaamse Gouden Boekenuil. Vorig jaar won Dit zijn de namen van Tommy Wieringa de prijs en de bijbehorende cheque van € 50.000,-.

De andere genomineerden waren Stefan Hertmans met Oorlog en terpentijn, Tom Lanoye met Gelukkige slaven, Marente de Moor met Roundhay, tuinscène, Jeroen Theunissen met De omwegen en Robbert Welagen met Het verdwijnen van Robbert, die evenals Pfeijffer eerder al € 2.500 ontvingen voor hun nominatie. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt € 65.000 euro.

Lees het juryrapport

 

Kijk hier naar de uitreiking

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief