Belangrijke reglementswijziging

De voorzitter van de stichting Literatuur Prijs kondigde het al op 10 mei tijdens het diner bij de prijsuitreiking aan: er zou binnenkort een belangrijke reglementswijziging aangekondigd worden. De Libris Literatuur Prijs is met ingang van komend jaar uitsluitend bestemd voor literaire romans voor volwassenen.

Tot dit jaar was de prijs open voor alle literaire fictie. De wens om maximale duidelijkheid te verschaffen en het toenemende grote aantal inzendingen met veelsoortig proza gaf na lang en rijp beraad de doorslag.
Het bestuur nam dit besluit al in het najaar van 2009. Aangezien op de longlist die eind januari door de jury bekend werd gemaakt, een aantal verhalenbundels stond, besloot het bestuur deze aankondiging uit respect voor de schrijvers pas na de prijsuitreiking in mei te doen, als een of meerdere verhalenbundels of andersoortige literaire fictie op de shortlist zou staan – hetgeen het geval was.
Een andere belangrijke wijziging gaat over de leverbaarheid in de boekhandel. De titels, die op de shortlist staan, moeten de dag na de prijsuitreiking voldoende leverbaar zijn voor de boekhandel.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief