Anjet Daanje, Het lied van ooievaar en dromedaris

Anjet Daanje, Het lied van ooieveaar en dromedaris – Uitgeverij Passage

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje is een fascinerende literaire zoektocht die de lezer meevoert van het 19e-eeuwse Yorkshire, via de Eerste Wereldoorlog in Picardië en dan weer terug naar Engeland om ten slotte te eindigen in het 21ste-eeuwse Groningen. 655 bladzijden, elf meanderende vertellingen, met naar betekenis zoekende personages. Een genre-overschrijdende roman over geboren worden en doodgaan, loslaten en beklemd zitten, liefhebben en haten, geloof en ongeloof. Verbindende factor is Eliza May Drayden, een naar Emily Brontë gemodelleerde schrijfster, wier leven tot de verbeelding spreekt en die voortleeft in haar literaire werk.

Wie was die mysterieuze Eliza May Drayden die, net als haar zusjes buitengewoon getalenteerd was, gedichten componeerde, dwaalde over woeste hoogten en een meesterwerk schreef? En die in de kracht van de natuur de eindeloze kringloop van dood en wederopstanding zag? Anjet Daanje voert niet alleen dorpsgenoten, biografen, lezers en verzamelaars op, maar wisselt hun getuigenissen af met roddelpraat, brieffragmenten, aantekeningen, krantenartikelen en gedichten.

Uitwaaierend in de tijd draait het steeds minder om de schrijfster zelf, maar is ze vooral aanwezig in de levens van anderen, vrouwen, die net als zíj, willen ontsnappen aan de ketens die ze bindt, aan het geloof, aan vaders, echtgenoten of conventies.

Op indrukwekkende wijze zet Daanje daarbij de verbeelding aan het werk. Vooruitwijzingen, symboliek, horror, een raadselachtig aantekeningenboekje dat telkens weer opduikt: een scala aan literaire technieken wordt ingezet om te ontregelen en te duiden. Het lied van ooievaar en dromedaris is een caleidoscopische roman van grote klasse.

(c) Henk Veenstra

Lees hier het juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2023

Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin. Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het kanaal van Beeld & Geluid op het platform LessonUp.

Daanje - Het lied van ooievaar en dromedaris LLP2023

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief