Libris Literatuur Prijs 2011 voor Yves Petry

De prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een Vlaamse auteur. De vakjury onder leiding van Philip Freriks bekroonde ‘De maagd Marino’ van Yves Petry en noemt het ‘een trefzeker, intrigerend meesterwerk’.

Het is het schokkende verhaal over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer, gebaseerd op een waar gebeurd voorval. Adriaan van Dis, Arnon Grunberg en Peter Buwalda behoorden tot degenen die nog kans maakten op deze prestigieuze literaire prijs en de cheque van 50.000 euro. De prijs werd in het Amstel hotel in Amsterdam tijdens een galadiner voor 150 genodigden uitgereikt en live in Nieuwsuur uitgezonden. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat een Vlaamse auteur wint, nadat in 2009 Dimitri Verhulst en vorig jaar Bernard Dewulf de prijs mee naar België namen.

Het juryrapport spreekt van ‘prachtige beelden, een raadselachtig vertelperspectief en mysterieuze passages, die van een anekdote uit de schandaalpers een geheimzinnige roman maken en die dit boek uittillen boven de onmiskenbare kwaliteiten van de andere genomineerde romans voor de Libris Literatuur Prijs 2011’.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief