Yves Petry, Overal zit mens

Yves Petry, Overal zit mens – Das Mag

 

 

 

Overal zit mens van Yves Petry is een meeslepende reis door de gedachtekronkels van buitenstaander Kasper Kind, boswachter met ‘Waldschmerz’, die al breinwandelend grip probeert de krijgen op de demonen in zijn hoofd. Niet alleen veracht de man het zelfgenoegzame groepsdenken van zijn soort, ook is hij woedend om het vernietigende effect van de mens op de natuur. Bomen zijn aangetast, het landschap is onherstelbaar veranderd, het individu tot uitsterven gedoemd. Om niet ten prooi te vallen aan totale waanzin, beraamt Kasper Kind een moord.

Verbaal virtuoos laveert Petry tussen Kinds beeld van het universum en dat van de andere personages in de roman: zijn tweelingzus Eva, gespecialiseerd in groepsdynamiek, zijn nichtje Céline, actievoerder tegen de wereldproblematiek en zijn oud-geliefde, tv-persoonlijkheid Max, representant van het ‘behaagzieke humanisme.’ Inzichten botsen, meningen lopen uiteen. Het is ‘ons’ versus ‘ik’, het collectief tegenover de eenling die als daad van verzet een moord fantaseert.

In zijn spannende roman met geestige taalvondsten die pessimisme relativeren, schetst Yves Petry een wereld in verval en een hoofdpersoon met klimaatwoede die rafelrandjes heeft. Worstelend met zichzelf en de medemens tot wie hij zich maar slecht verhoudt, kiest Kind uiteindelijk toch voor datgene wat hem altijd tegenstond: het collectief. Want, zo redeneert hij, ‘liever een professionele idealist, dan een ploeterende individualist.’ Overal zit mens  is een meerstemmige, gedreven vertelling en een spiegel van de tijd.

(c) Johan Jacobs

Lees hier het juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2023

Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin. Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het kanaal van Beeld & Geluid op het platform LessonUp.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief