Winnaar 25ste Libris Literatuur Prijs: Murat Isik met ‘Wees onzichtbaar’

De Libris Literatuur Prijs 2018 gaat naar Murat Isik voor zijn roman Wees onzichtbaar. Dat maakte juryvoorzitter Abdelkader Benali zojuist bekend in het Amstel Hotel, tijdens het galadiner voor genodigden. Isik ontving een cheque van 50.000 euro voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar en uit handen van Minister Ingrid van Engelshoven van OC&W een door Irma Boom ontworpen bronzen legpenning. De prijsuitreiking werd traditiegetrouw rechtstreeks uitgezonden in Nieuwsuur op NPO 2.

“Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen en geeft een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman. Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis,” aldus de jury.

De andere genomineerden waren Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjen van Veelen en Tommy Wieringa.

Naast Abdelkader Benali (winnaar van de prijs in 2003) bestond de jury uit Hans Bouman (literair criticus van de Volkskrant), Johan De Haes (gewezen redacteur en literair recensent van de VRT), Lotte Jensen (letterkundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) en Judith Uyterlinde (programmamaker en uitgeefdirecteur World Editions Londen/New York).

Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java. Schrijvers die de prijs eerder wonnen, zijn onder anderen Connie Palmen, Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, A.F.Th. van der Heijden, Dimitri Verhulst en Arthur Japin.

Lees het juryrapport

 

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief