Winnaar 2004

Arthur Japin – Een schitterend gebrek

De roman Een schitterend gebrek van Arthur Japin krijgt de elfde Libris Literatuur Prijs (2004). De voorzitter van de jury, Ronald Plasterk, maakte dit vanavond tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend. De winnaar ontvangt een oorkonde en € 50.000.

Arthur Japin

Arthur Japin werd geboren in Haarlem, op 26-07-1956. Hij volgde na het Gymnasium een opleiding aan een toneelschool in Londen, studeerde in Amsterdam twee jaar Nederlandse Taal en Letterkunde en ging toen naar de Amsterdamse Theaterschool, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op het toneel bij o.a. Toneelgroep Centrum en de Theaterunie, en hij zong een kleine rol bij de Nederlandse Opera.

In 1996 debuteerde hij bij Uitgeverij De Arbeiderspers met Magonische Verhalen, waarvan een aantal inmiddels is verfilmd. In 1987 ontdekte hij het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het 19de-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Japin stopte met acteren en begon met schrijven. Na 10 jaar onderzoek in Afrika, Weimar en Indonesië publiceerde hij dit historische noodlotsdrama in romanvorm onder de titel De zwarte met het witte hart. In die tien jaar schreef Japin ook vele scenario’s, hoorspelen en toneelstukken, waarmee hij diverse literaire prijzen won. De zwarte met het witte hart is een in Nederland (en ver daarbuiten) ongekend populair boek; het is intussen aan de 27ste druk toe. Het is vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Grieks, Turks, Hongaars, Noors en Deens. De roman is ook een inspiratiebron voor dans- en theatervoorstellingen.

De verhalenbundel Magonische verhalen werd door Ineke Smits succesvol verfilmd; haar film met de titel Magonia (met oa. Linda van Dyck en Ramsey Nasr) werd in 2000 uitgebracht.

In maart 2002 verscheen De droom van de leeuw, een grote roman over liefde en verbeelding. Dit boek is ook al door uitgevers uit diverse landen aangekocht.

Het in 2003 verschenen Een schitterend gebrek is het verhaal over Lucia, de eerste geliefde van Giacomo Casanova. Een schitterend gebrek werd in korte tijd drie keer herdrukt en won de Libris Literatuur Prijs 2004.

Bibliografie

1996 Magonische verhalen, De Arbeiderspers
1997 De zwarte met het witte hart, roman, De Arbeiderspers
1998 De vierde wand, verhalen, De Arbeiderspers
2001 Magonia, scenario van de film Magonia (gebaseerd op enkele ‘Magonische verhalen’)
2002 De droom van de leeuw, roman, De Arbeiderspers
2003 Een schitterend gebrek, roman, De Arbeiderspers
Verder diverse scenario’s, hoorspelen, liedteksten en toneelstukken.

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief