Winnaar 1999

Harry Mulisch – De procedure

In 1946 schreef Harry Mulisch (1927) zijn eerste verhaal De Kamer. Dit werd een jaar later in Elseviers Weekblad gepubliceerd. In 1951 verscheen arcibald strohalm. Deze roman vormt het begin van een reeks romans, novellen en toneelstukken en geschriften waarin een bonte mengeling van mythologische, magische en psychologische motieven overheerst. De Tweede Wereldoorlog speelt in veel van Mulisch’ boeken een belangrijke rol. Het stenen bruidsbed en De Aanslag zijn daarvan de bekendste voorbeelden. Maar ook zijn interesse voor de chemie keert regelmatig terug in zijn werk, zoals in zijn laatste roman De procedure (1998).

In 1992 verscheen De ontdekking van de hemel. In deze grote roman komen alle thema’s die Mulisch in de loop der jaren in zijn boeken heeft verwerkt bij elkaar.

Met De ontdekking van de hemel voegde Harry Mulisch zich definitief in de rijen van de grote Europese vertellers. De internationale kritiek was unaniem lovend. Wall Street Journal vergeleek Mulisch met Homerus, Dante en Milton. En John Updike schreef in The New Yorker: ’Deze vrolijke grootse roman is een schitterende uiting van een krachtige verbeelding.’

Harry Mulisch over het schrijverschap:’Het oeuvre van een schrijver is, of behoort te zijn, een totaliteit, één organisme, waarin elk onderdeel met alle andere verbonden is door ontelbare draden, zenuwen, spieren, strengen, kanalen (…).’

Werk van Harry Mulisch is onder meer vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Noors, Fins, Deens, Russisch, Ivriet, Pools, Tsjechisch, Slowaaks, Hongaars, Roemeens, Servokroatisch, Sloveens, Bahasa Indonesia, Chinees.

De Aanslag spant de kroon met een vertaling in meer dan 20 talen.

Lees het juryrapport.

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief