Winnaar 1996

Alfred Kossmann – Huldigingen

Alfred Kossmann werd op 31 januari 1922 te Leiden geboren. Na een kortstondige middelbare schoolperiode werkte hij in een boekhandel. Tijdens de oorlog dook hij onder maar werd toch opgepakt en in Duitsland te werk gesteld. Na de oorlog werkte hij bij een aantal uitgeverijen. In 1952 trad hij toe tot de kunstredactie van Het Vrije Volk als criticus voor toneel, film en literatuur. Na 1968 werd het vaste dienstverband beëindigd en werd hij columnist en literair medewerker. Kossmann reisde in de zestiger jaren veel, vooral door Zuid-Europa, totdat een auto-ongeluk hieraan een einde maakte. Na zijn herstel bracht hij een lange periode in Griekenland door.

Een belangrijk, mischien zelfs het overheersende, thema in het werk van Kossmann is de instabiliteit, de voortdurende groei, verandering, wendbaarheid van ’s mensen indentiteit, het schemergebied tussen ‘ik’ en vele ‘ikken’ waarin ook de tijd en plaats de rigide stabiliteit kwijt zijn die we ze in het dagelijks leven uit praktische overweging zo graag toekennen.

Het literaire werk van Kossmann werd vele malen bekroond. Vanaf de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs in 1951 van zijn debuut De nederlaag tot aan de Constantijn Huygensprijs in 1980 voor zijn gehele oeuvre.

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief