Vleugels of Vuisten

In samenwerking met Stichting Literatuur Prijs organiseerde De Nieuwe Liefde op zondag 11 april een livestream met Simone Atangana Bekono en Gerda Blees, twee van de genomineerde auteurs op de Shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021. Simone Atangana Bekono werd genomineerd voor haar roman Confrontaties, en Gerda Blees voor haar roman Wij zijn licht. Voor beiden is het hun debuutroman.

Een overkoepelend thema in de zes genomineerde boeken is jezelf wel of niet kunnen losmaken van beklemmende structuren, die van de groep, je familie, het dorp, of de geschiedenis. 
Presentator Mirthe Frese sprak met Simone Atangana Bekono en Gerda Blees over de dwarsverbanden in hun werk, hun beeldende en verpletterende taal en over schrijverschap anno 2021. Aan de hand van de personages uit hun boeken spraken de beide debutanten over bevrijding en identiteit. Hoe maak je je los van een geïsoleerde groep of beklemmende familiestructuur als deze je in je vrijheid beperkt? Door jezelf te verliezen in fantasieën? Jezelf te verplaatsen in de dader? Of door zelf in actie te komen?

Actrice Charlene Sancho en acteur Rick Paul van Mulligen lazen passages voor uit de genomineerde boeken. Er was muziek van jazz-saxofoniste Kika Sprangers.

 Bekijk hier de livestream van Vleugels of vuisten 

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief