Tom de Swaan, juryvoorzitter

Interview met Tom de Swaan, juryvoorzitter Libris Literatuur Prijs 2008 door Barbara Nieuwenhuijsen

Wat heeft u met boeken?
“Nou ik lees graag, mijn hele leven eigenlijk al.” 

Vakliteratuur of ook romans?
“Allebei en nog steeds hoor.” 

Had u daar tijd voor toen u CFO was bij ABN Amro?
“Niet altijd evenveel natuurlijk, maar ik heb altijd veel gereisd voor mijn werk. In het vliegtuig had ik dan mooi tijd om te lezen.”
Heeft u meer tijd, sinds u met pensioen bent?
“Er zijn mensen die zeggen dat dat niet zo is. Ik ben onder meer lid van de raad van commissarissen van Ahold, DSM en Corporate Express. Ook ben ik voorzitter van het bestuur van Het Muziektheater en voorzitter van de raad van toezicht van de Nederlandse Opera, penningmeester van het Concertgebouworkest en nog veel meer. De vakliteratuur zal er dus dit juryjaar wel bij in schieten.”

Als juryvoorzitter heeft u heel wat boeken moeten lezen.
“Ja, de prijs beslaat alle Nederlandstalige romans die tussen 1 januari 2007 en 1 januari 2008 uitkomen. Dat zijn er zo’n 160. Dan praat je toch wel over twee boeken per week.”

Mag u al die boeken houden?
“Geen idee eigenlijk. Als ze nog terug moeten, moeten ze wel naar een tweedehands winkel. Ze zien er wel gelezen uit al.” 

En wat is uw indruk van de boeken?
“Daar ga ik mij als juryvoorzitter natuurlijk absoluut niet over uitlaten, maar heel plezierig is dat er een heleboel schrijvers tussen zitten waar ik nog weinig of niks van gelezen heb.” 

Van wat voor romans houdt u?
“Ik ben erg gesteld op Philip Roth en Arnon Grunberg.” 

Barbara Nieuwenhuijsen

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief