Start Jouw Leesclub

‘START JOUW LEESCLUB!’  2019 – 2020

Project voor leesbevordering en leesplezier

Via ambassadeurs op met name de sociale media werd een leescampagne gestart.

In 2020 is de tweede editie van de leescampagne Start Jouw Leesclub door de Stichting Literatuur Prijs gelanceerd. Via ambassadeurs op met name de sociale media werd een leescampagne gestart. De website www.startjouwleesclub.nl werd gebruikt voor alle informatie, en via Facebook en Instagram werden met name jonge mensen geënthousiasmeerd voor het starten van hun eigen leesclub. Om vooral een jongere en meer diverse doelgroep (18-39 jaar) te stimuleren werden influencers als ambassadeurs benoemd: Clarice Gargard, Aya Sabi, Cesar Majorana, Anna Drijver, Christine Otten en Floris van der Pol.

Het inzetten van ambassadeurs, en het in het verschiet stellen van geweldige prijzen (met name het eindevenement voor meerdere leesclubs in aanwezigheid van ambassadeurs en auteurs, voorafgaand aan het galadiner in het Amstel Hotel en als hoofdprijs aanwezigheid bij het diner met een overnachting in het Amstel) werd bemoeilijkt resp. onmogelijk gemaakt door de coronamaatregelen.
Het idee dat het boekenvak wel extra steun en aandacht kon gebruiken in deze moeilijke tijd was echter een zwaarwegend argument, om toch alle zeilen bij te zetten en te proberen alsnog goede resultaten te behalen.

179 Leesclubs met 1002 lezers

De auteurs werden persoonlijk betrokken bij de campagne en leesclubs kregen de kans om via Zoom met hun favoriete schrijver af te spreken. De zoomsessies die dit opleverde waren erg enerverend en er was zelfs een zoomsessie met een leesclub van 21 deelnemers met Saskia De Coster.

Er werden boekenbonnen en zoomsessies met ambassadeurs en auteurs. Als prijzen uitgereikt.

Ook de ambassadeurs waren flexibel en zij namen hun eigen video’s op, die door ons team vervolgens ge-edit werden voor inzet tijdens de campagne.

Het fenomeen leesclubs bleek niet alleen populair te zijn onder oudere mensen, maar in een tijd van hoge mate van digitalisering bezig te zijn aan een comeback onder jongeren.

Libris Literatuur Prijs 2020

De Libris Literatuur Prijs 2020 ging verrassend naar Uit het leven van een hond van Sander Kollaard.

De jury: “Het boek is groots in zijn eenvoud. Wij hebben gekozen voor een roman, die de lezer laat nadenken over de waarde van een mensenleven. Een boek met een positief mensbeeld, dat ons schokken van herkenning heeft bezorgd, lessen in levenskunst en oprecht leesplezier.”

Start jouw leesclub werd mede mogelijk gemaakt door

Libris,  Centraal Boekhuis, Boekenbon, Prins Bernhard Cultuurfonds en Nederlands Letterenfonds

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief