Slotwoord Jury Libris Literatuur Prijs 2021

Beste aanwezigen, alhier en online, 

Het is bijna zo ver… eindelijk! Na een bijzonder jaar dat we grotendeels in lockdown, maar gelukkig vol literair avontuur en met veel vurige vergaderingen, doorbrachten, maakt de jury zo meteen de winnaar bekend van de Libris Literatuur Prijs 2021.

Over enkele minuten krijgt die schrijver van dat ene, meest onontkoombare boek van het jaar een cheque ter waarde van 50.000 euro en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom, uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan.

Aanwezig zijn vier van de zes genomineerde  auteurs,  Jeroen Brouwers kan hier om gezondheidsredenen vanavond niet aanwezig zijn. Zijn uitgever Sander Blom neemt de honneurs waar. Gerda Blees is afgelopen bevallen van een gezonde zoon, en wordt vertegenwoordigd door haar redacteur Willemijn Lindhout.

Maar eerst noem ik voor een allerlaatste maal de zes fantastische romans die op onze shortlist staan, in alfabetische volgorde:

Simone Atangana Bekono, Confrontaties

In het razend knap opgebouwde, zinderend geschreven Confrontaties verkent debutante Simone Atangana Bekono op zeer krachtige wijze waartoe buitengesloten en vernederd worden, leiden kan.

Gerda Blees, Wij zijn licht

Gerda Blees schetst in haar buitengewoon origineel gecomponeerde debuut een bezield, rijk, meeslepend en actueel portret van wat mensen zoeken die de wetenschap afwijzen, van wat mensen elkaar en zichzelf aan kunnen doen, om maar een kudde te vormen, een groep, een ‘wij’.

Merijn de Boer, De Saamhorigheidsgroep

In deze intelligente, gevoelige, broeierige en geestige roman portretteert Merijn de Boer een groep wereldverbeteraars vanaf 1982 tot ongeveer nu en stelt intussen op uiterst soepele wijze essentiële vragen: wat is er beter, samen of alleen?

Jeroen Brouwers, Cliënt E. Busken

De hoogbejaarde E. Busken is tussen de muren van een verzorgingstehuis tot stilstand gekomen, vastgebonden aan een stoel, en alles is vergeefs… of niet? Jeroen Brouwers bewijst dat zelfs ogenschijnlijk maar voort wauwelen kan vlammen, zinderen, spetteren en tergen.

Marieke Lucas Rijneveld, Mijn lieve gunsteling

Nietsontziend en vlijmend neemt Rijneveld je mee in deze virtuoze, sprankelende, beklemmende en bij vlagen zelfs misselijk makende monoloog van een pedofiel: vanaf de eerste zin ben je compleet overrompeld.

Erwin Mortier, De onbevlekte

Bonkig en toch zwierig klinkt in het kort bestek van De Onbevlekte een veelheid aan stemmen door. Deze zeer fraai geschreven roman spreekt door de uitgelezen compositie op buitengewone wijze tot de verbeelding.

Wij, de leden van de jury, zullen al deze boeken voorgoed koesteren.

Maar we moesten kiezen. Het is met grote waardering voor alle auteurs dat wij uiteindelijk de meest verbluffende en verbeeldingsrijke titel uit het literaire aanbod van 2020, de prijs toebedelen.

De Libris Literatuur Prijs 2021 gaat naar een unieke roman die je opslokt en meesleurt, die je naar adem happend rond laat tollen en hijgend stil doet staan. Een pas op de plaats als een wervelwind. De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2021 is Cliënt E. Busken geschreven door Jeroen Brouwers.

[Tekst van de bekendmaking door de jury uitgesproken door juryvoorzitter Lilianne Ploumen op maandag 10 mei, ook te zien in Nieuwsuur]

De vakjury bestaat uit:

  • Lilianne Ploumen, lijsttrekker van de PvdA, oprichter Shedecides
  • Judith Eiselin, literair recensent van NRC Handelsblad
  • Johan Fretz, auteur
  • Maarten Moll, auteur en literair recensent van Het Parool
  • Yves T’Sjoen, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur, Universiteit Gent

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief