Shortlist Libris Literatuur Prijs 2015

In een bijeenkomst in het Rijksmuseum maakte juryvoorzitter Wim Pijbes vanmiddag bekend dat Adriaan van Dis, Esther Gerritsen, Kees ’t Hart, Gustaaf Peek, Peter Terrin en Niña Weijers nog kans maken op het winnen van de 22ste Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro.

De jury wijdt in haar rapport enkele alinea’s aan de ‘zware tijden in het boekenvak’ en de afname van het aantal uren dat er gelezen wordt. Auteurs, boekhandelaren en liefhebbers van het papieren boek moeten zich zorgen maken over de opkomst van het e-book. Toch zijn er volgens de jury ook positieve ontwikkelingen. Lezers beseffen ‘hoe belangrijk het is om boeken bij hun boekhandel te kopen: een boekwinkel is een love brand, om in marketingtaal te spreken,’ aldus de jury. Verder is volgens haar de literaire toekomst van Nederland ‘vrouwelijk’. ‘Het viel de jury op hoeveel jonge, vrouwelijke debutanten het voorbije jaar heeft opgeleverd die niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua literaire kwaliteit menig mannelijke vakgenoot ver achter zich lieten,’ aldus het juryrapport.

Het vijftal van de jury dat naast Wim Pijbes (hoofddirecteur Rijksmuseum) bestaat uit Jacqueline Bel (VU, Amsterdam), Rob van Essen (auteur, recensent NRC Handelsblad), Maria Goos (auteur) en Marnix Verplancke (recensent Knack, De Morgen en Trouw), gaat zich nu buigen over de vraag wie van deze zes schrijvers de winnaar wordt van de Libris Literatuur Prijs 2015. De bekendmaking is op 11 mei tijdens het traditionele galadiner voor genodigden in het Amstel Hotel te Amsterdam. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking. Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de prijs met La Superba.

De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro.

De shortlist

Adriaan van Dis – Ik kom terug, Atlas Contact
Esther Gerritsen – Roxy, De Geus
Kees ‘t Hart – Teatro Olimpico, Querido
Gustaaf Peek – Godin, held, Querido
Peter Terrin – Monte Carlo, De Bezige Bij
Niña Weijers – De consequenties, Atlas Contact

Het volledige juryrapport

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief