Shortlist 2022

Shortlist Libris Literatuur Prijs 2022

De beste Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2022 zijn op maandagmiddag 28 februari door juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb in Felix Meritis bekendgemaakt. De bekendmaking is te zien via een livestream-verbinding met de Zuilenzaal van Felix Meritis, Amsterdam.

De shortlist:

De jury:

  • Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam
  • Katja de Bruin, chef boekenredactie VPRO Gids
  • Femke Essink, neerlandicus en literair criticus voor De Groene Amsterdammer
  • Alicja Gescinska, filosofe, schrijfster
  • Theo Hakkert, literair journalist/recensent, voor o.a. Tubantia

Uit het juryrapport:

De 208 titels die afgelopen jaar ingezonden zijn voor de Libris Literatuur Prijs overtuigden de jury eens te meer van de onderscheidende kracht van fictie. De opvallendste romans gingen iets aan met ons gevoel en verstand. Ze zongen ons voor de duur van het verhaal los van de realiteit, om ons er rijker en wijzer weer in te verankeren.

Als íets de nieuwste literatuur kenmerkt, dan is het hoe vertrouwde structuren en tegenstellingen tegen het licht worden gehouden. Wat centrum is en wat periferie hangt bijvoorbeeld maar net af vanuit welk punt je kijkt.

Er zijn romans die laten zien hoe rigide en beklemmend noties als ‘man’ en ‘vrouw’ kunnen zijn en indringend invoelbaar maken hoeveel moed het vergt om in een heteronormatieve maatschappij een eigen weg te zoeken.

Met de romans die het koloniale verleden tot integraal onderdeel van de Nederlandse geschiedenis maken, loopt de literatuur voor op de nationale geschiedschrijving : deze verhalen maken confronterend duidelijk hoe migratieproblematiek generaties lang doorwerkt.

De klimaatroman heeft zich eindelijk in de Nederlandstalige literatuur gevestigd, veelal in de vorm van een dystopie in een niet eens zo verre toekomst. In deze gevallen is het juist zeer alarmerend dat de doemscenario’s steeds minder ver bezijden de realiteit liggen.

Als jury zijn we verheugd dat we met de longlist een dwarsdoorsnede konden presenteren van het beste wat de Nederlandstalige literatuur in 2021 te bieden had.

Tegelijk ging het ons zeer aan het hart dat we ook een aantal sterke romans moesten laten afvallen.

Om blinde vlekken te vermijden hebben we in aanloop naar de longlist stapeltjes gemaakt: hoeveel mannen en vrouwen, hoeveel Vlamingen en Nederlanders, hoeveel debuten, hoeveel auteurs van kleur? Duidelijk werd dat de diversiteit die de maatschappij kenmerkt nog lang niet weerspiegeld wordt in het auteurschap in de Nederlandstalige literatuur, en dat het noodzakelijk is dat uitgeverijen actief blijven investeren in een cultureel divers fonds.

Lees hier het volledige juryrapport.

#DeZin

Hogeschool Windesheim in Zwolle, beeldengeluidopschool.nl en de Libris Literatuur Prijs realiseren samen de productie van achttien audiotrailers van de titels van de longlist. Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin. Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het kanaal van Beeld & Geluid op het platform LessonUp.

Podcast ‘De Shortlist’

Aandacht voor de zes genomineerde titels van de Libris Literatuur Prijs 2022 in de podcast ‘De Shortlist’. In deze podcast bespreken jongeren de zes boeken die genomineerd zijn voor de Libris Literatuur Prijs 2022. Ze praten met elkaar over wat hen is opgevallen, wat hen verrast heeft, wat ze van het verhaal vinden, hoe de schrijfstijl ze bevalt, met welke vragen ze achter zijn gebleven en nog veel meer. Vervolgens interviewen zij samen de auteur van het genomineerde boek. De serie begint op vrijdag 25 maart.

Bekijk hier de felicitaties aan de zes auteurs door Nieuwsuur

De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Op maandag 9 mei maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend in Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs die via livestream te volgen zal zijn, aansluitend een feestelijk diner en een live-uitzending in Nieuwsuur op NPO2.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief