Shortlist 2020

De schrijvers Saskia de Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Sander Kollaard, Marijke Schermer en Manon Uphoff maken nog kans op het winnen van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro.

De nominaties voor de beste zes Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar werden bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Hermitage in Amsterdam door juryvoorzitter Ionica Smeets. In haar voorwoord vertelde zij dat het praten met elkaar over boeken laat zien dat er geen objectieve criteria zijn voor het bepalen van de kwaliteit van literatuur. ‘Het mooiste van praten over een hele rits boeken met andere lezers, is dat je ontdekt dat er boeken zijn die je allemaal goed vindt – maar om totaal verschillende redenen,’ aldus het juryrapport.

De shortlist:

Naast Ionica Smeets (hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden) bestaat de vakjury uit Dirk-Jan Arensman (VPRO), Bo van Houwelingen (de Volkskrant), Christine Otten (auteur) en Ronald Soetaert (em. hoogleraar aan de Universiteit Gent). Op 22 juni a.s. wordt bekend welke van de zes romans zij als de beste van het afgelopen jaar beschouwt. Nieuwsuur zendt die avond live de bekendmaking uit. Vorig jaar won Rob van Essen de prijs met De goede zoon.

De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro.

Lees het volledige juryrapport
 

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief