Shortlist 2008

Genomineerde titels voor de Libris Literatuur Prijs 2008:

Tijdens een persbijeenkomst in De Nieuwe Kerk te Amsterdam zijn vanmiddag de zes nominaties voor de Libris Literatuur Prijs 2008 bekend gemaakt. Van de 171 voor de Libris Literatuur Prijs 2008 in aanmerking komende titels, zijn er 102 door mannen geschreven, 66 door vrouwen en de rest door koppels. Binnen dat bestand debuteerden er 32 auteurs en lag de verhouding Nederland-België op 88 versus 12 procent. Voorafgaande aan de bekendmaking las juryvoorzitter Tom de Swaan het juryrapport voor waarin enkele kritische kanttekeningen bij de literaire oogst van het afgelopen jaar werden geplaatst. Toch werd er geconcludeerd dat er ‘terzijde van de dof geworden alledaagse glitter fraaie rozen in het literaire landschap’ te bewonderen waren. Aldus de jury, die in mei gaat bepalen wie de prijs voor het beste Nederlandstalige fictieboek van 2007 in ontvangst mag nemen.

De zes genomineerde auteurs ontvingen elk 2.500 euro. De auteur van het winnende boek ontvangt in mei een bedrag van 50.000 euro.
De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2008 wordt op 6 mei bekendgemaakt tijdens een diner voor genodigden in het Amstel Hotel te Amsterdam. Tot de aanwezigen behoren vele ex-prijswinnaars en ex-juryvoorzitters, onder wie de Minister van OC&W Ronald Plasterk.

Live uitzending NOVA, Nederland 2 en Casa Luna, Radio 1

In NOVA, Nederland 2 is vanavond te zien hoe de auteurs zelf het nieuws vernemen. Op 6 mei is in NOVA de bekendmaking van de winnaar live te volgen; later in die uitzending wordt hij of zij kort geïnterviewd. De uitzendingen zijn ook via internet te bekijken op www.novatv.nl

Casa Luna, het populaire nachtprogramma van Radio 1 zet de hele week voorafgaand aan de prijsuitreiking tot de avond zelf, haar uitzendingen in het teken van de Libris Literatuur Prijs. Op 28 april is de hoofdgast juryvoorzitter Tom de Swaan, in de dagen er na worden de 6 genomineerde auteurs uitgenodigd. Op 6 mei vindt de uitzending plaats live vanuit het Amstel hotel. Casa Luna zal filmpjes van de genomineerde auteurs maken en op haar website plaatsen. 

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief