Sander Kollaard ontvangt bronzen legpenning

Zaterdag 5 september 2020 ontving Sander Kollaard, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020, de bronzen legpenning en cheque van 50.000 euro. Kollaard, die ten tijde van de bekendmaking van de Libris Literatuur Prijs 2020 vanwege COVID-19 vastzat in zijn woonplaats in Zweden, ontving de prijs voor zijn roman ‘Uit het leven van een hond’. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Stichting Libris Literatuur Prijs, overhandigde de prijs. Ook juryvoorzitster Ionica Smeets was aanwezig bij de feestelijke overhandiging in boekhandel Blokker in Heemstede. De jury roemde het boek omdat het de lezer laat nadenken over de waarde van een mensenleven en groots is in zijn eenvoud.

Het was een mooie middag in Boekhandel Blokker waar eigenaar Arno Koek voor een zeer select gezelschap Sander Kollaard op professionele wijze interviewde. Kollaard lichtte toe hoeveel plezier hij beleefd had tijdens het schrijven, dat hij zelf af en toe schaamteloos zat te lachen bij de zinnen die hij op papier zette, hoe hij een oud verhaalidee over een oude man met zieke hond die op een drukke Koninginnedag door Amsterdam wandelt omvormde tot een volwaardige roman en dat hij meer dan de helft geschrapt heeft. De verschillen tussen muzieksmaken kwamen aan de orde, toegespitst op George Baker aan de ene kant en Patti Smith aan de andere kant.
Ionica Smeets deed de dubbele jureringsmethode nog even uit de doeken en bewees daarmee voor eens en altijd hoe secuur de jury is.

 

 

 

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief