Robbert Dijkgraaf voorzitter nieuwe jury

Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, is de voorzitter van de nieuwe jury van de Libris Literatuur Prijs, die in totaal 65.000 euro aan prijzengeld mag verdelen. Op 7 mei 2012 wordt bekend gemaakt wie volgens deze jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven en een cheque van 50.000 euro in ontvangst mag nemen.

De jury

De samenstelling van de jury voor de Libris Literatuur Prijs 2012 is als volgt:

  • Robbert Dijkgraaf, hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (voorzitter);
  • Kester Freriks, schrijver en literair criticus Scandinavische literatuur bij NRC Handelsblad;
  • Theo Hakkert,  literair journalist bij De Twentsche Courant Tubantia;
  • Dirk Leyman, literair journalist bij De Morgen;
  • Saskia Pieterse, postdoc-onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, faculteit der Geesteswetenschappen.

Data publicatie longlist, nominatiebekendmaking en prijsuitreiking 2012

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman.Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt (30 januari 2012), gevolgd door zes nominaties (12 maart 2012), waarna tot slot de prijswinnaar (7 mei 2012) wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschap per, criticus en/of auteur.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief