Podcast “Mijn lieve gunsteling” van Marieke Lucas Rijneveld

Podcast Mijn lieve gunsteling

Maart 26, 2021

In de derde aflevering van ‘De Shortlist’ wordt ‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld besproken door Lotte (19, student sociale geografie en planologie en boekverkoper bij Boekhandel Blokker in Heemstede) en Anna (18, student econometrie). Zij vertellen over de beeldende taal en de meeslepende lange zinnen, de heftige thematiek en hoe je als lezer wordt uitgedaagd om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Daarna spreken zij met Marieke Lucas Rijneveld over ‘Mijn lieve gunsteling’, het intensieve schrijfproces en hoe taal lichtheid kan brengen in zware onderwerpen.

In de podcast ‘De Shortlist’ bespreken dertien jongeren de zes boeken die genomineerd zijn voor de Libris Literatuur Prijs 2021. Ze praten met elkaar over wat hen is opgevallen, wat hen verrast heeft, wat ze van het verhaal vinden, hoe de schrijfstijl ze bevalt, met welke vragen ze achter zijn gebleven en nog veel meer. Vervolgens interviewen zij samen de auteur van het genomineerde boek.

Elke podcastaflevering is een half uur literair luisterplezier en een goede introductie om het boek zelf te gaan lezen. Luister en lees mee!

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief