Peter Terrin, De gebeurtenis

Peter Terrin, De gebeurtenis – De Bezige Bij

De gebeurtenis van Peter Terrin is zo’n boek dat zich aan een precieze kwalificatie onttrekt. Roman-in-verhalen? Roman tout court? Eigenlijk doet het er ook niet toe; het boek onderzoekt, graaft, stelt vragen, roept emoties op. De auteur neemt de lezer mee in een labyrint van menselijke relaties dat bij iedere bocht een verrassing, een volgend mysterie biedt.

Elk hoofdstuk draagt de naam van een personage, allemaal cirkelen ze rond Willem, een beroemde, kort daarvoor overleden schrijver. Hoe al die personages met elkaar verbonden zijn, en welke rol ze in het leven van de auteur speelden, is in eerste instantie onduidelijk. Als lezer speur je naar het verband tussen het ene en het volgende hoofdstuk, het element dat het ene met het andere personage verbindt – waar bevindt zich het cruciale estafettestokje? Het maakt De gebeurtenis tot actieve, uitdagende literatuur, waarbij achteroverleunen geen optie is. Startpunt van het boek is het moment dat de vrouw die tijdens het leven van de schrijver zijn assistente was, door een onderzoeksteam wordt uitverkoren, om contact te leggen met het geuploade brein van de auteur. Die heeft bovendien zijn literaire erfenis aan haar nagelaten. En niet aan zijn vrouw.

Nee – de lezer is niet in een sciencefictionroman beland. Wat lezen we dan wel? Een weloverwogen greep uit het brede scala aan menselijke relaties, liefde, overspel en dood? De nagelaten gedachten van de overleden schrijver, die zijn poëtica onder woorden brengt? Er wordt immers betoogd dat het onmogelijk is om ‘een consistent, rechtlijnig verloop van oorzaak en gevolg’ in een verhaal op te bouwen. ‘Constellatie draagt de waarheid in zich’ – het is precies de vorm waarin Peter Terrin hier excelleert.

(c) Peter Terrin

Lees hier het juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2023

Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin. Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het kanaal van Beeld & Geluid op het platform LessonUp.

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief