Nominaties Libris Literatuur Prijs 2009

Tijdens een persbijeenkomst in De Nieuwe Kerk te Amsterdam zijn de zes nominaties voor de Libris Literatuur Prijs 2009 bekend gemaakt.

Voorafgaande aan de bekendmaking zei juryvoorzitter Ivo Opstelten dat het literaire engagement terug is van weggeweest. De jury concludeert in haar juryrapport dat ‘het ideaal van de klassieke roman nog steeds aan slijtage onderhevig is’. Genrevermenging is niet alleen een manier om de beperkingen van een schrijver te verdoezelen, maar ‘staat ook borg voor boeiende literatuur’. Aldus de jury, die in mei gaat bepalen wie de prijs voor het beste Nederlandstalige fictieboek van het afgelopen jaar in ontvangst mag nemen. De zes genomineerde auteurs ontvingen elk 2.500 euro. De auteur van het winnende boek ontvangt in mei een bedrag van 50.000 euro.

De prijsuitreiking

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2009 wordt op 11 mei bekendgemaakt tijdens een galadiner voor genodigden in het Amstel Hotel te Amsterdam. Tot de aanwezigen behoren vele ex-prijswinnaars en ex-juryvoorzitters, onder wie de Minister van OC&W Ronald Plasterk.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief