Niña Weijers – De consequenties

Bestaat Minnie Panis? Negative selves. Nothing Personal. Zo heten de kunstprojecten van de jonge en succesvolle kunstenares Minnie Panis, hoofdpersoon van De consequenties, het wervelende romandebuut van Nina Weijers.

Minnie Panis maakt foto’s van haar afval – ze begint met foto’s van een aantal glanzende sushi die in haar vuilnisbak zijn verdwenen. Ze probeert zich, als medicijn tegen liefdesverdriet, te ontdoen van al haar bezittingen. Een voor een zet ze haar eigendommen te koop op internet, zelfs haar paspoort, en documenteert dit zorgvuldig: een ander kunstproject. Ze heeft belangstelling voor de grenzen tussen kunst en leven, zijn en niet-zijn, privacy en openbaarheid en streeft naar onthechting. Zo heeft de muziek van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen op haar een bijzondere invloed. Ook is ze gefascineerd door body art-kunstenaars als Marina Abramovic. Kijken en bekeken worden is een centraal thema. Wanneer een ex-vriend en fotograaf Minnie zonder dat ze het weet slapend fotografeert en deze foto’s in het internationale modeblad Vogue plaatst onder de titel ‘Minnie – sleeping’, besluit zij hem – alweer een kunstproject – in te huren om haar drie weken als een stalker te volgen. De afspraken worden contractueel vastgelegd bij de notaris: Minnie zet haar eigen leven in als kunstwerk – niet zonder risico, zoals blijkt uit de verhaalloop.

De consequenties is een ijzersterke, hecht gecomponeerde en goed geschreven roman, vol pakkende beelden, waarin een spannend intertekstueel spel wordt gespeeld met allerlei andere kunstuitingen. De roman is doorspekt met discussies over moderne kunst die goed te verteren zijn door de ironiserende en kritische toon. Het boek is uiteindelijk ook een fascinerende zoektocht naar de geschiedenis van Minnie, van vroeggeboorte tot huiltherapie, waarbij een goeroe een belangrijke rol speelt. ‘De consequenties waren verankerd in het ontwerp’, zegt Minnie over de brug die door een bouwkundige fout instortte. En zo hebben ook de vroegere jaren van Minnie consequenties voor haar verdere leven.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief