Mijn lieve Gunsteling

Ivo van Hove regisseert MIJN LIEVE GUNSTELING van Marieke Lucas Rijneveld

Eindelijk mag dit verrukkelijke nieuws naar buiten! Ik ben zeer vereerd dat de grootmeester van het toneel, Ivo van Hove, Mijn lieve gunsteling op de planken brengt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een wonderschone bewerking gaat worden. De koe in de spotlights! En de liefde, natuurlijk, de liefde.’ – Marieke Lucas Rijneveld

In november 2020 verscheen de alom geprezen roman Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs 2020 en waarvan de vertaalrechten tot nu toe aan 14 landen werden verkocht. Ivo van Hove las Rijnevelds roman de dag van verschijning en verwierf de rechten voor een toneelbewerking. Mijn lieve gunsteling gaat in seizoen 22/23 in Amsterdam in wereldpremière bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Marieke Lucas Rijneveld begeeft zich op het gladde ijs van een verboden relatie tussen een volwassen man en een minderjarig meisje in een eigenzinnig prachtig geschreven en belangrijk boek. Een rollercoaster van emoties: extase, diep ongeluk, eenzaamheid, schuldgevoelens, jaloezie, hunkering, nachtmerries en seks. Ik kan niet wachten om dit meesterlijk boek op het toneel te brengen. Dank voor het vertrouwen, Marieke Lucas’. – Ivo van Hove

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het verhaal van de 49-jarige veearts en zijn ‘uitverkorene’, de 14-jarige dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar.

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Haar tweede bundel, Fantoommerrie, verscheen in 2019 en werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

In 2018 verscheen De avond is ongemak. De roman werd bekroond met de ANV-Debutantenprijs en verschijnt in vertaling in 38 landen. Voor de Engelse editie (The Discomfort of Evening) ontving ze de prestigieuze International Booker Prize.

Ivo van Hove is sinds 2001 directeur van Internationaal Theater Amsterdam. Zijn producties spelen over de hele wereld van New York, London, Chili, Argentinië, Moskou, Sydney tot Taipeh. Hij regisseerde bij La Comédie-Française, de Schaubühne Berlijn, het National Theatre London, op Broadway en West End.

In 2020 is zijn regie van West Side Story op Broadway in première gegaan en regisseerde hij Isabelle Huppert in Glazen speelgoed van Tennessee Williams. Met het ITA-ensemble maakte Van Hove recent Wie heeft mijn vader vermoord naar het boek van Édouard Louis en Age of Rage. Van Hove is bekroond met o.a. twee Tony Awards, twee Olivier Awards, de Drama Desk Award, de Prijs van de Kritiek in Nederland en diverse prijzen in New York, London en Parijs. Hij ontving de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste. In 2019 ontving Van Hove de VSCD oeuvre prijs en de Johannes Vermeerprijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.

 

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief