Lijsttrekker Lilianne Ploumen voorzitter van de jury van de Libris Literatuur Prijs 2021

Lilianne Ploumen, lijsttrekker van de PvdA, oprichter SheDecides, is benoemd tot voorzitter van de jury van de Libris Literatuur Prijs 2021. Zij maakt op 10 mei 2021 bekend welke roman de opvolger wordt van Uit het leven van een hond van Sander Kollaard.

De Libris Literatuur Prijs is de prestigieuze onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar met een prijzengeld van in totaal 65.000 euro (2.500 euro voor elk van de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar). De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

De vakjury bestaat verder uit:

  • Judith Eiselin, literair recensent van NRC Handelsblad
  • Johan Fretz, auteur
  • Maarten Moll, auteur en literair recensent van Het Parool
  • Yves T’Sjoen, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur, Universiteit Gent

Op maandag 1 februari 2021 wordt de longlist met achttien titels bekendgemaakt, maandag 1 maart – voorafgaand aan de Boekenweek – volgt de shortlist met zes nominaties. De prijs wordt uitgereikt op maandag 10 mei in De Nieuwe Liefde in Felix Meritis, waarbij alle zes genomineerden nog eens extra in het zonnetje worden gezet. 

Op het programma staan optredens van Wende, Elsie de Brauw, Erik Jan Harmens, Gijs Scholten van Aschat, Arthur Umbgrove en Michiel Eijsbout (De Speld) en een interview met Hendrik-Jan Koldeweij.

De bekendmaking van de winnaar is live te zien in Nieuwsuur.

*onder voorbehoud

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief