Libris Literatuur Prijs 2017 voor ‘De tolk van Java’ van Alfred Birney

De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman ‘waarin je je als lezer door de sublieme stijl bijna medeplichtig voelt aan de beschreven wreedheden en tegelijk ook de kracht ervaart om te willen overleven,’ aldus juryvoorzitter Janine van den Ende bij de bekendmaking in het Amstel Hotel te Amsterdam.

De tolk van Java is een vader-zoonroman over het koloniale verleden in Nederlands-Indië, die de blijvende gevolgen van een burgeroorlog op indringende wijze belicht. Behalve een cheque van € 50.000,- ontving Alfred Birney een bronzen legpenning uit handen van de demissionair Minister van OCW Jet Bussemaker.

De andere genomineerden waren Walter van den Berg met Schuld, Arnon Grunberg met Moedervlekken, Jeroen Olyslaegers met Wil, Marja Pruis met Zachte riten en Lize Spit met Het smelt, die evenals Birney eerder al € 2.500 ontvingen voor hun nominatie. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt € 65.000 euro, ter beschikking gesteld door de Libris boekhandelaren. Vorig jaar won Connie Palmen met Jij zegt het deze prestigieuze literatuurprijs.

Naast Janine van den Ende bestond de vakjury uit Kees ‘t Hart (schrijver en literair criticus voor De Groene), Michel Krielaars (chef boeken NRC Handelsblad en schrijver), Anna Luyten (publicist, interviewer en gastprofessor School of Arts Gent) en Marrigje Paijmans (filosoof aan de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen).

Lees het juryrapport

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief