Libris Literatuur Prijs 2016 voor ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen

De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman ‘waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan,’ aldus de vakjury onder leiding van Dick Benschop.

In Jij zegt het wordt de noodlottige liefde tussen de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath, het beroemdste en meest verguisde schrijversechtpaar uit de moderne letteren, vanuit het perspectief van Hughes beschreven.

Behalve een cheque van € 50.000,- ontving Connie Palmen een bronzen legpenning, die haar werd uitgereikt door Minister Jet Bussemaker.

De andere genomineerden waren Alex Boogers met Alleen met de goden, Joke van Leeuwen met De onervarenen, Inge Schilperoord met Muidhond, P.F. Thomése met De onderwaterzwemmer en Thomas Verbogt met Als de winter voorbij is, die evenals Palmen eerder al € 2.500 ontvingen voor hun nominatie. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt € 65.000 euro, ter beschikking gesteld door de Libris boekhandelaren. Vorig jaar won Adriaan van Dis met Ik kom terug deze prestigieuze literatuurprijs.

Naast Dick Benschop bestond de vakjury uit Onno Blom (schrijver en literair criticus voor onder meer de Nieuwsshow), Sebastiaan Kort (literair criticus NRC Handelsblad), Hanca Leppink (oud-directeur/uitgever) en Margot Vanderstraeten (schrijver en journalist voor De Morgen).

Lees het juryrapport.

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief