Libris Literatuur Prijs 2015 voor ‘Ik kom terug’ van Adriaan van Dis

De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een ‘uitzonderlijk roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft’, aldus de vakjury onder leiding van Wim Pijbes.

In Ik kom terug krijgt een schrijver het voorstel van zijn 98-jarige moeder om een deal te sluiten: zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil bezorgt hij haar de pillen die een zachte dood garanderen.

Behalve een cheque van € 50.000,- ontving Adriaan van Dis een bronzen legpenning. Deze nieuwe prijs is voortaan een tastbaar aandenken voor de winnaar en is ontworpen door grafisch ontwerper Irma Boom, winnaar van de Johannes Vermeerprijs 2014.

De andere genomineerden waren Esther Gerritsen met Roxy, Kees ‘t Hart met Teatro Olimpico, Gustaaf Peek met Godin, held, Peter Terrin met Monte Carlo en Niña Weijers met De consequenties, die evenals Van Dis eerder al € 2.500 ontvingen voor hun nominatie. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt € 65.000 euro. Vorig jaar won La Superba van Ilja Leonhard Pfeijffer deze prestigieuze literatuurprijs.

Lees het juryrapport

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief