Libris Literatuur Prijs 2013 voor ‘Dit zijn de namen’ van Tommy Wieringa

De prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman over twee explosieve thema’s: godsdienst en migratie. De roman volgt een groepje vluchtelingen die hun identiteitspapieren hebben verscheurd en staan voor de velen die door een uitzichtloze thuissituatie gedwongen zijn tot een zoektocht naar een betere wereld elders.

‘Het is moeilijk te zeggen waarom Dit zijn de namen het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht’ aldus de 5-koppige jury onder leiding van Clairy Polak.

Vorig jaar won ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden de prijs en het bijbehorende geldbedrag van 50.000 euro. De andere genomineerden waren Esther Gerritsen met Dorst, Arnon Grunberg met De man zonder ziekte, Christiaan Weijts met Euforie, Elvis Peeters met Dinsdag en Oek de Jongs Pier en oceaan, dat vorige week de Vlaamse ‘Gouden Boekenuil’ won. Het totale prijzengeld van deze 20ste editie bedraagt € 65.000 euro.

Lees het juryrapport

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief