Jury 2012

De samenstelling van de jury voor de Libris Literatuur Prijs 2012 is als volgt:

  • Robbert Dijkgraaf, hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (voorzitter);
  • Kester Freriks, schrijver, toneelrecensent en literair criticus Scandinavische literatuur bij NRC Handelsblad;
  • Theo Hakkert, literair journalist bij De Twentsche Courant Tubantia;
  • Dirk Leyman, literair journalist bij De Morgen;
  • Saskia Pieterse, universitair docent en postdoc-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, afdeling Nederlandse taal- en letterkunde. 

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt (30 januari 2012), gevolgd door zes nominaties (12 maart 2012), waarna tot slot de prijswinnaar (7 mei 2012) wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschap per, criticus en/of auteur.

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief