Janine van den Ende voorzitter nieuwe jury

Janine van den Ende, medeoprichter en bestuurslid VandenEnde Foundation, wordt voorzitter van de nieuwe jury van de Libris Literatuur Prijs. Op 8 mei 2017 zal zij tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel in Amsterdam bekend maken wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van 2016 heeft geschreven.

De jury bestaat verder uit:

  • Kees ’t Hart, schrijver en literair criticus voor de Groene Amsterdammer
  • Michel Krielaars, chef boeken NRC Handelsblad en schrijver
  • Anna Luyten, publicist, interviewer en gastprofessor School of Arts Gent
  • Marrigje Paijmans, letterkundige en filosoof aan de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit.

Met de Libris Literatuur Prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar). De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom. Dit jaar ging de prijs naar Jij zegt het van Connie Palmen.

Data publicatie longlist, nominatiebekendmaking en prijsuitreiking 2017

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt (1 februari 2017), gevolgd door zes nominaties (20 maart 2017), waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt (8 mei 2017) tijdens het galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. Op de website is het traject te volgen.

Winnaar 2025

Shortlist 2025

Longlist 2025

archief