Bekendmaking Libris Literatuur Prijs 2021 in Felix Meritis

De Libris Literatuur Prijs 2021 gaat naar Jeroen Brouwers met zijn roman Cliënt E. Busken. Dat maakte juryvoorzitter Lilianne Ploumen op maandag 10 mei live bekend in Felix Meritis in Amsterdam op een Hommage-avond i.s.m De Nieuwe Liefde waarbij alle zes genomineerden nog eens extra in het zonnetje werden gezet.

‘Na een bijzonder jaar dat we grotendeels in lockdown, maar gelukkig vol literair avontuur en met veel vurige vergaderingen, doorbrachten, koos de jury het meest onontkoombare, unieke, belangwekkende, buitengewone, fantastische boek van 2020. Cliënt E. Busken is een unieke roman die je opslokt en meesleurt, die je naar adem happend rond laat tollen en hijgend stil doet staan. Een pas op de plaats als een wervelwind’ aldus de jury.

Jeroen Brouwers kon helaas om gezondheidsredenen niet aanwezig zijn. Zijn uitgever Sander Blom van Atlas | Contact nam de honneurs waar en ontving in zijn naam de cheque van 50.000 euro en de bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Stichting Literatuur Prijs.

De andere genomineerden waren Simone Atangana Bekono met Confrontaties, Gerda Blees met Wij zijn licht, Merijn de Boer met De Saamhorigheidsgroep, Erwin Mortier met De onbevlekte en Marieke Lucas Rijneveld met Mijn lieve gunsteling. Ploumen: ‘Wij, de leden van de jury, zullen al deze boeken voorgoed koesteren. Maar we moesten kiezen. Het is met grote waardering voor alle auteurs dat wij uiteindelijk de meest verbluffende en verbeeldingsrijke titel uit het literaire aanbod van 2020, de prijs toebedelen.’

‘Brouwers zuigt je mee in een verslavend taalcircus. De roman is een ware krachttoer, hilarisch, ontroerend, griezelig en ontluisterend tegelijk.  Met deze unieke verkenning toont Jeroen Brouwers dit jaar als geen ander wat literatuur vermag: een reis te maken door een binnenwereld van een ander. Het is fenomenaal, wild, ongeremd: het is de ultieme beheersing van ongeremdheid. De jury van de Libris Literatuurprijs 2021 kon en wilde daar niet omheen. Wat een boek!’

De jury, die als taak had de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar te kiezen, bestond naast Lilianne Ploumen (lijsttrekker van de PvdA, oprichter SheDecides), uit Judith Eiselin (auteur en literair recensent van NRC Handelsblad), Johan Fretz (auteur), Maarten Moll (auteur en literair recensent van Het Parool) en Yves T’Sjoen (hoogleraar moderne Nederlandse literatuur, Universiteit Gent).

In een live uitzending in Nieuwsuur (NPO2) werd een reportage uitgezonden van de bekendmaking in Felix Meritis waar Gijs Scholten van Aschat, Elsie de Brauw, Erik Jan Harmens, De Speld Live! (Arthur Umbgrove en Michiel Eijsbouts), Wende en Hendrik-Jan Koldeweij optraden voor de zes auteurs.

Het hele programma is nog te zien via het youtube-kanaal van De Nieuwe Liefde: https://www.youtube.com/watch?v=MhBVgLL0TXY en werd mede geproduceerd door Chris Derks van PVPictures

Het volledige juryrapport is te lezen op https://www.librisprijs.nl/2021-winnaar

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief