Winnaar 2020

De Libris Literatuur Prijs 2020 gaat naar Sander Kollaard voor zijn roman Uit het leven van een hond. Dat maakte jurylid Bo van Houwelingen vanavond live bekend in de studio van Nieuwsuur. Kollaard, die in Zweden woont en niet naar Nederland kon komen, vernam het nieuws via een rechtstreekse telecommunicatieverbinding. Door persoonlijke omstandigheden kon juryvoorzitter Ionica Smeets niet in de studio aanwezig zijn.

“Het boek is groots in zijn eenvoud,” aldus Van Houwelingen. “Wij hebben gekozen voor een roman, die de lezer laat nadenken over de waarde van een mensenleven. Een boek met een positief mensbeeld, dat ons schokken van herkenning heeft bezorgd, lessen in levenskunst en oprecht leesplezier.”

De andere genomineerden waren Saskia de Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Marijke Schermer en Manon Uphoff.

De jury die als taak had de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar te kiezen, bestond naast Ionica Smeets (hoogleraar Communicatiewetenschap Universiteit Leiden) en Bo van Houwelingen (literair criticus van de Volkskrant) uit Dirk-Jan Arensman (literair recensent van Het Parool en de VPRO Gids), Christine Otten (schrijver en theatermaker) en Ronald Soetaert (emeritus hoogleraar Cultuur & Educatie, Universiteit Gent).

Vorig jaar won Rob van Essen de prijs met zijn roman De goede zoon. Schrijvers die de prijs en het daaraan verbonden bedrag van in totaal 52.500 euro eerder wonnen, zijn onder anderen Murat Isik, Alfred Birney, Connie Palmen en Adriaan van Dis.

Lees het juryrapport

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief